BlogDetails - Denty

POČETNA O NAMA BLOG EDUKACIJA KONTAKT SERVIS ČASOPIS AKCIJE
Jednostavno uzimanje otiska - Timothy M. Bizga, DDS, FAGD

Jednostavno uzimanje otiska
Timothy M. Bizga, DDS, FAGD

 

Profit nije prljava reč! U današnjem stomatološkom okruženju, profitabilnost mora biti deo naše svesti, ukorenjena u DNK modernog stomatologa. Držim da nije zlato sve što sija. Volim pomagati ljudima, no rado bih pritom zaradio.


Sa oko 40% (prosečno) prihoda naše prakse koji se ostvari zahvaljujući protetskim tretmanima, profitabilnost ostaje upitna. Možda sam samo ja bio u takvoj situaciji, no imam osećaj da smo svi to prošli. Ništa toliko ne narušava tok tretmana kao neiznuđena proceduralna greška ili, još gore, nepredviđena greška! Nadalje, ove nevolje utiču na učinkovitost i usporavaju radni proces. Sve se greške gomilaju jedna na drugu što rezultira gubitkom vremena, produktivnosti i prihoda. Greške zahtevaju rešenja koja se temelje na procedurama. Kako bi rešenja funkcionisala, verujem da formula mora izgledati ovako: (doslednost + predvidljivost) x učinkovitost = profitabilnost.


Za mene je uzimanje otiska najteži deo protetskog tretmana krunicama i mostovima. Zašto? Zahteva puno truda! I ne samo to, greške KOŠTAJU! Ako ne uspete iz prve, situacija postaje frustrirajuća. Vaš profit se smanjuje, operativni troškovi rastu te počinju navirati misli: Pacijent me osuđuje, misli da sam pogrešio!?!?!?! Zašto sam pogrešio? Zaostajem! Nadam se da ću ovaj put uspeti... bolje mi je da uspem!!!

 

Iznova sam se video kako gubim novac kad moj otisni materijal iz ne-kog razloga ne bi pružio zadovoljavajući rezultat. Uz tako puno zamki pri otiskivanju (izgled preparacije, odnos gingive prema preparaciji, materijali itd.), kako je moguće uzeti otisak na jednostavan način – gde konzistentnost i predvidljivost pobeđuju te se uspeva iz prve?

 

Po meni, rešenje je jednostavno: prilagođavajte se slučajevima, odaberite najbolje alate za rad i primenite tehnike koje osiguravaju dobre rezultate.

U sledećem slučaju, obradiću prethodno spomenute probleme.

Pacijent TF došao je na rutinski preventivni pregled koji je uključivao i RTG. Uočeno je da su ivice njegovih donjih levih krunica prekratke te da je potrebna izmena protetske nadogradnje. Kako je zub 18 bio u lošem stanju, prvo je obavljena endo terapija pomoću WaveOne® Gold sistema (Dentsply Sirona Endodontics) (slika 1). Nakon toga napravljena je preparacija za privremeni rad sa Integrity® Multi•Cure materijalom (Dentsply Sirona Restorative). Pacijentu su data uputstva za ispiranje hlor-dioksidom tokom iduće dve nedelje kako bi se omogućilo zaceljivanje nakon dugog ali uspešnog prvog tretmana.

RTG snimak dovršenog endo tretmana na zubu 18, punjenje, preparacija i privremena protetska nadogradnja

 

U toku druge posete, privremeni rad je uklonjen i konačna preparacija je dovršena (slika 2). Nakon korišćenja retrakcijske paste i kompresivnih kapica, zubi su spremni za otisak (slika 3). Konačni otisak uzet je pomoću Aquasil® Ultra+ Smart Wetting® otisne mase koja je aplicirana sa digit Power® Dispenser-om (Dentsply Sirona Restorative).

Krunice su cementirane za vreme treće posete.

Šta je doprinelo uspehu ovog slučaja od samog početka do kraja? Sve poči-nje postavljanjem očekivanja. Prva greška većine stomatologa je nedavanje dovoljno pažnje i neprilagođavanje slučaju u određenoj situaciji in vivo. U ovom je slučaju moja prednost bila što sam UNAPRED upozorio pacijenta kako bi endo terapija mogla biti ključna. Mogućnost menjanja TAKTIKE je bitna. Kao i u sportu, situacija se ponekad promeni te je potrebno prilagođavanje.

Ne verujem da je standarna praksa kardiologa probuditi pacijente za vreme operacije kako bi im objasnili da je potreban dodatni bajpas. Oni predviđaju ono što bi mogli pronaći i traže pristanak PRE operativnog zahvata kako bi se prilagodili bilo kakvim promenama do kojih bi moglo doći. Šta želim reći? Pre nego krenemo, trebamo upoznati naše pacijente sa mogućnošću različitog ishoda. Kod ovog slučaja, mislio sam da će biti potrebna samo izrada preparacije i uzimanje otiska. No, morao sam obaviti endo tretman, dva “build-upa“ i dve preparacije sa privremenim krunama. Moj tim, ali i pacijent, bili su spremni na tu mogućnost. Komunikacija je bila od najvećeg značaja za nesmetan tok prve posete i uspešnog ishoda.


Zatim sam imao plan. Plan je počeo što jednostavnijom i učinkovitijom pripremom. Preferiram jedan borer na jednu preparaciju. Meni omiljeni izgled preparacije za fiksne protetske nadogradnje su preparacije na zaobljenu stepenicu. Prema mom mišljenju, KR Modified Flat-End Taper boreri su idealni za ostvarivanje zaobljene stepenice. Ove karakteristike omogućuju oštar i jasan rub preparacije koji zadovoljava zahteve keramičke restauracije.


U ovom slučaju sam odabrao višenamenski borer kako bih izradio više preparacija. Moje zubotehničko iskustvo tokom godina me naučilo da ukoliko zubnoj tehnici dostavim rad sa kružnom preparacijom od 360 stepeni sa stepenicom od 0.8 mm, oni mi mogu izraditi protetsku nadogradnju od bilo kog materijala i različitog dizajna.

Uz kontinuirani napredak u razvoju dentalnih materijala i prevelik izbor, stomatolozi su često neodlučni pri odabiru indirektnih materijala. Čvrsto verujem da se pojednostavljivanjem povećava učinkovitost. Iz tog razloga,

 

Timothy M. Bizga, DDS, FAGD je stomatolog u Clevelandu, Ohio. Njegovo stomatološko radno iskustvo je dugotrajno i raznoliko. Radio je kao dentalni asistent, a takođe je i dentalni tehničar, čime je njegova perspektiva zaista jedinstvena u poređenju sa ostalima u polju stomatologije. Svoju DDS (Doctor of Dental Surgery) diplomu postigao je na University of Michigan School of Dentistry. Trenutno je član American Dental Association i član na Academy of General Dentistry.



Facebook Twitter Email