BlogDetails - Denty

POČETNA O NAMA BLOG EDUKACIJA KONTAKT SERVIS ČASOPIS AKCIJE
15 godina zajedno! Initial

15 godina zajedno!

Initial™:

rođenje i evolucija visoko inovativne klase keramičkih sistema

Michael Brüsch, Nemačka

 

GC Initial™ keramička linija ove godine slavi 15 godina postojanja sa velikim uspehom i mnogobrojnim korisnicima.

Ideja o ovom keramičkom sistemu rođena je mnogo ranije. Krajem 2001. godine, jedan mali tim stručnjaka okupio se sa ciljem da se sagledaju mogućnosti za novi, sveobuhvatni keramički sistem. U to vreme preovlađujuće evropsko tržište dentalne opreme već je bilo grabljivije od tržišta rasta, pa se je tražio izuzetan koncept.

Detaljna analiza tržišta keramike za furniranje otkrila je nedostatak svih dosad razvijenih keramičkih materijala: oni nisu bili pogodni za univerzalnu upotrebu. U to vreme nije postojao proizvođač keramike koji bi zubnim tehničarima pružio sistem za sve moguće okvirne materijale koji je kohezivan, praktičan i iznad svega jednostavan za upotrebu.

Keramičari su često bili primorani da obrađuju materijale od različitih dobavljača sa kojima je trebalo rukovati na drugačiji način. Potrošnja u pogledu vremena, novca i upravljanja neuspehom bila je veoma visoka. Želeli smo da se ovaj put povežemo sa praktičarima u smislu da neprestano promišljaju i finalizuju proizvode.

Rađanje ideje

Vizija Initial-a bila je razvijanje keramičkog sistema koji stomatološkim keramičarima nudi mogućnost primene konzistente, ujednačene slojevitosti i strategije boja bez obzira na podstrukturu.

Sve - bukvalno sve - trebalo je postići pomoću Initial keramičkog sistema. Počevši od konvencionalne 2-3 tehnike slojevanja, preko realističnog, bio-estetskog nakupljanja, Initial, je trebao ispuniti svaki zahtev! Treba istaknuti metodu bioestetskog slojevanja, analognu načinu izrade prirodnog zuba. Ta metoda je bila i ostala jedinstvena prodajna tačka keramičkog sistema GC Initial.

Teoretski, to je bio veoma perspektivan vizionarski projekat. U praksi smo se vrlo brzo vratili na zemlju. Uprkos tome ili upravo zbog toga - svi smo do tada bili opsednuti ovom vizijom sistema Initial. Za nas jednostavno nije bilo alterna-tive, nije bilo povratka nazad!

 

Faza rešavanja problema

Sinhronizacija krajnje različitih keramika predstavljala je za nas najveći izazov. Boja, rukovanje, skupljanje, opalescencija, fluorescencija - sve je moralo biti isto u sistemu svih vrsta keramike. Stomatološki keramičari su se morali oslanjati na postizanje apsolutno uporedivog rezultata sa, na primer, metal-keramikom, kao i sa cirkon-keramikom koristeći istu tehniku postavljanja. Međutim, postojali su sekundarni problemi oko glavne atrakcije, za čije rešenje je bilo potrebno mnogo vremena.

Za samo uspostavljanje temelja boja bio-estetske tehnike nanošenja slojeva (IN-side materijali), procenjeno je preko 2500 nijansi zuba kod pacijenata i njihova suština preneta je na INside keramiku. Takođe smo se entuzijastično angažovali prilikom dogovora oko veličine / opsega, ambalaže i dizajna posuda takvog asor-timana. Naravno da su se mišljenja o tim pitanjima znatno razlikovala.

Mnogo internih grešaka i spoljašnjih faktora na koje nismo mogli da utičemo ugrozilo je ionako gust raspored. To je značilo da je veoma mali tim stručnjaka za projekat ove veličine stalno morao da se reorganizuje i ponovo sastavlja. Pod svaku cenu smo želeli da ispoštujemo planirani rok za lansiranje krajem marta 2003. na Međunarodnom sajmu stomatologije.

 

Testiranje i rešavanje problema

Do kraja 2002. godine, sve varijable su dovršene ili je barem o njima doneta odluka i puštene su u upotrebu. Fabrika je uspela da proizvede i isporuči sve potrebne materijale u željenom kvalitetu. Ipak, kako bi sistem Initial dokazao svoju vrednost u svakodnevnoj upotrebi? Svih šest vrsta keramike gurnute su do granica maksimuma i šire na osnovu ranije uspostavljenog, složenog „programa stresa“. Svaka zamisliva greška koja se tiče rukovanja u laboratoriji uzeta je u obzir kako bi se nakon lansiranja na tržište korisnicima mogla pružiti stručna podršku što je brže moguće.

Dobro je poznato da osećaj euforije može pomerati planine. Ne mogu se setiti koliko smo planina morali pomeriti u tih 14 meseci u periodu od Međunarodnog sajma stomatologije 2003, ali ono što nam je iznenada stalo na put u januaru 2003. godine, činilo se nepremostivim. Član tima imenovan da se bavi uputstvima za upotrebu otkrio je ostalim članovima tima početkom januara 2003. godine da ih ne može na vreme dovršiti za Međunarodni sajam stomatologije. Ovo je značilo da se naši snovi neće pretvoriti u realnost.. Nakon što je kolega odustao, ja sam bio jedini zubni tehničar u timu, a samim tim i jedini koji je još mogao spasiti stvari. Nije bilo vremena za razmišljanje, bilo je potrebno brzo delovanje. Apsolutno smo želeli da pokrenemo Initial na Međunarodnom sajmu stomatologije 2003. godine, ali kako smo mogli, ili bih mogao, to uraditi za tako kratko vreme?

Situacija u kojoj smo se našli bila je visoko-rizična, ali rekao sam zbogom supruzi, laboratoriji, poslovnim partnerima, timu iz laboratorije, mojim stomatolozima i prijateljima i iskoristio period od dva meseca kako bih dao sve od sebe da uspemo da dovršimo uputstva.

Svi preostali članovi tima podelili su poslove između sebe najbolje što su mogli. Naše raspoloženje je utonulo u apsolutnu dubinu, ali neprestano smo se međusobno podržavali i osećaj „kada otići postane teško, jači odlazi“ dao nam je krila. I postigli smo skoro nemoguće!

 

Vizija postaje stvarnost

Lansiranje na Međunarodnom sajmu stomatologije (IDS) daleko je nadmašilo sva naša očekivanja. Bili smo u mogućnosti da sa ponosom predstavimo zadivljenim i zapanjenim posetiocima sajma naš jedinstveni keramički koncept sa najvećom uverljivošću. Bez mnogo publiciteta, ali veoma uspešno (što je uvek pokazatelj vrlo dobrog sistema) Initial je lansiran postepeno nakon 2003. godine, prvo u Evropi, a potom u SAD-u. Od tada se Initial prodaje i u celoj Aziji.

Bila je to ispravna odluka da se u početku koncentrišemo na zemlje Beneluksa, Austriju, Švajcarsku i Nemačku. U prve dve godine nakon lansiranja stekli smo ogromno iskustvo u brzoj podršci i odgovoru na potrebe tržišta. Neophodno je stalno preispitivanje, ažuriranje i proširenje sistema. Lansiranje na američkom tržištu u maju 2005. godine, praćeno je Initial sistemom sa novim nijansama za izbeljivanje.

 

Kontinuirana evolucija

U novembru 2006. godine, Gum Shades Set za MC/Zr je predstavljen i lansiran na tržište. Ovaj set - veoma važan za tehnike implantata - razvijen je u uskoj saradnji sa novoformiranom odabranom radnom grupom za stomatološku teh-nologiju usredsređenu na Initial sistem.

Ovaj odabrani krug se sastoji od izabranih korisnika Initial sistema / lidera mišljenja iz pojedinih zemalja koji prenose filozofiju Initial keramičkog sistema korisnicima kroz seminare, praktične kurseve, radionice itd.Celogodišnja interaktivna razmena iskustava odvija se na godišnjem skupu u Evropskom sedištu GC-a u Leuvenu (Belgija). Učesnici ekskluzivno dobijaju naj-novije razvijene ispitne materijale.

Četiri godine nakon lansiranja proizvoda shvatili smo da smo postavili nove standarde u sektoru furnira, ali gledajući sistem u celini, bili smo suviše složeni za svetsko tržište sa našim različitim trendovima i zahtevima. Da bi se Initial sistem još više širio, bilo je važno obezbediti sistem za proizvodnju visokokvalitetnih i estetski odgovarajućih restauratorskih radova bez većih ulaganja i po atraktivnoj ceni i za pacijente.

Genijalne Lustre paste lansirane su 2007. godine. Ova jedinstvena trodimenzi-onalna keramička mrlja omogućila je proizvodnju estetskih restauracija samo jednim paljenjem glazure. U to vreme su još postojala dva Lustre seta, jedan za visoki CTE i jedan za keramiku sa niskim CTE-om.

Prvo predstavljeni Initial IQ –“One body”, takođe lansiran 2007. godine, sastojao se iz dve linije sistema presovane keramike, jedne za metalne i druge za okvire od cirkonijuma. Zbog svog uspeha, sistem slojevanja za iste okvire lansiran je 2009. i 2011. godine. Osnovni materijali imaju određeni stepen din-amike svetlosti i zbog toga se mogu koristiti čak i za prednje zube bez dodatnog nanošenja sloja, što predstavlja jedinstvenu prodajnu tačku.

U junu 2010. godine lansirane su Initial Lustre NF paste za dodatno pojednos-tavljenje sistema. Sada je postojala samo jedna pasta za svu keramiku. Luster NF paste su izuzetno popularne i koriste ih svakodnevno i oni koji ne koriste Initial radi poboljšanja estetike.

Kako se na svetskom tržištu koristi preko 70% neplemenite legure u ovom sektoru, Classic Line lansiran je na Međunarodnom sajmu stomatologije 2013. godine - sa Opaque CL pastom specijalno prilagođenom za neplemenite metale. Ovaj asortiman, uglavnom usmeren na proizvodne laboratorije koje preferiraju troslojnu tehniku, ali nikako ne žele da kompromituju kvalitet materijala, čine Initial sistem pristupačnim za šire tržište.

Odabrani krug za Initial sistematski se proširio na čitavu Evropu kako bi se nastavilo prilagođavanje GC Initial sistema trenutnim prevladavajućim tržišnim potrebama, a da se pritom ne naruši sam karakter sistema.

Na primer, Chroma Shade Translucent (CST) keramički praškovi razvijeni i siste-matizovani u Italiji, na tržištu su prisutni od 2014. godine. Ovaj mali komplet, koji se sastoji od samo sedam prahova, omogućava korisniku da napravi nevero-vatno jednostavne korekcije i korekciono pečenje za svih 16 Vita Classic nijansi.

Zbog jasne, logične strukture CST pudera, ovaj mali set, ekskluzivno sastavljen za GC Initial MC liniju, zakoračio je u veoma uspešan početak 2014. godine.

Uprkos euforiji za sve klasične „ručne“ keramičke proizvode razvijene za nas tehničare, intenzivno radimo i na različitim varijantama proizvodnje, koje su orijentisane na budućnost, za Initial sistem.

CAD / CAM tehnologija, 3D printovanje itd. sve više dolaze do izražaja, a inovativni klasik poput Initial-a takođe će pratiti ove trendove, još jednom sa svojim jedinstvenim karakteristikama.

U 2014. godini takođe su predstavljeni Initial Zirconia ST/HT diskovi proizvedeni u okviru naše organizacije. Pored najboljih mogućih svojstava materijala, glavni fokus je bio na savršenoj kompatibilnosti sa Initial Zr-FS keramikom za furniranje. U pozadini se, međutim, radi na razvoju još jedne posebne karakteristike.

Tržišna dominacija jednog dobavljača na polju litijum disilikata izgledala je u početku nedostižnom i naizgled nije pokazala prostora za razvoj u ovoj oblasti.

Međutim, ono što je najveća slabost restauriranja litijumskim disilikatom do sada – furniranje sa povezanim slojem materijala sa niskim fuzovanjem - bio je stvarni put ka tome da postanemo aktivni u ovoj oblasti.

Postojeći Initial proizvodi, kao što su Lustre NF paste savršeno se usklađuju s monolitnim litijum-dislikatom i poboljšavaju ih u estetskim hemisferama što se prethodno smatralo nemogućim.

Štaviše, naša osnovna kompetencija je ovde bila ponovo zahtevana, na način da napravimo jednostavniju keramiku za furniranje za litijum disilikat, sa toplim i svetlim bojama za optimalnu estetiku, koja ostaje stabilna i nakon višestrukog pečenja. Bio je ogroman izazov otkloniti poznate nedostatke jedinstvenom keramikom za furniranje i istovremeno preneti filozofiju Initial-a na materijal za sinterovanje.

Zahvaljujući vrlo efikasnoj saradnji svih uključenih strana i uzajamnom poverenju u ekspertizu jednih drugih, Initial LiSi je lansiran na vreme za Međunarodni sajam stomatologije 2015. godine. Sve karakteristike koncepta Initial i njihova bio-estetska strategija uključujući boje i jedinstvenu dinamiku svetlosti primenjena je kod nove LiSi keramike.

Zbog preciznog prilagođavanja ovom okviru materijala, LiSi impresionira svojom izvanrednom estetikom, jakim bojama i može se pohvaliti prethodno nepoznatim svojstvima rukovanja, ponašanjem tokom pečenja i nadasve pouzdanošću. San za svakog korisnika!

Složeni sistem osiguranja kvaliteta kompanije GC dokazao se na najbolji način. Svi započeti / razvijeni proizvodi prvo se testiraju u vrlo malom krugu, a zatim se predaju odabranom krugu u organizaciji, a na kraju se ti materijali šalju odabranim, različito orijentisanim laboratorijama za svakodnevno ispitivanje na terenu.

Na ovaj način, slabe tačke su prepoznate i eliminisane i pre lansiranja na tržište. Kao i ranije, ovaj pristup je omogućio stvaranje vrlo posebnog, jedinstvenog i sigurnog proizvoda.

Naravno, već aktivni korisnici Initial-a imali su posebne benefite. Kao deo ce-lokupnog koncepta Initial-a, LiSi takođe garantuje skladnu integraciju u Initial koncept. Rezultat je izuzetno kratak period upoznavanja, jer je LiSi optimalno orijentisan na proverenu Initial strukturu slojevanja.

Iste godine, Initial Luster Pastes NF sistem je proširen vrlo izvanrednom varijan-tom – Gum nijansama.

Monolitne konstrukcije napravljene od litijum-disilikata ili cirkonijum-dioksida adekvatni su materijali za veoma složene restauracije, posebno za implantatnu protetiku. One se mogu dizajnirati samo uz masivne rekonstrukcije gingive. U savremenom CAD / CAM procesu moguće je direktno oblikovati ovo područje gingive i istovremeno ga precizno izrezati iz okvira materijala.

Bojenjem okvira materijala pre procesa sinterovanja (cirkonijum-dioksid), zubi i gingivalna područja mogu tada takođe biti obojeni. Međutim, to ne zadovoljava visoke estetske standarde.Mnogo sofisticiraniji estetski rezultat bez napora se postiže uz Luster Paste NF i nove Luster Paste sa Gum nijansama. One su prihvatljive za bilo kakvo estets-ko poređenje sa složenom, polihromnom slojevitom gingivom i često je čak i prevazilaze.

U 2015. i 2016. godini, intenzivno se radilo i na testiranju i konceptualnom plan-iranju za logičke, korisne i neophodne dopune sveobuhvatnog koncepta Initial. Vrhunac svih ovih razmatranja bila je keramika LiSi Press, koja je predstavljena na Međunarodnom sajmu stomatologije 2017.godine u Kelnu. Relativno kasno je doneta odluka da se na veoma sigurnom tržištu litijum-disilikata predstavi naš sopstveni proizvod. Initial LiSi Press je prva GC keramika čije osnovne karakter-istike i dizajn nisu bili zamišljeni i proizvedeni u Evropi već u Japanu, matičnoj zemlji GC-a.

U poređenju sa proizvodima litijum-disilikata koji su već na tržištu, razvijena su i ostvarena eksplicitna poboljšanja u obradi, stabilizaciji sive vrednosti, intenzite-ta boja i snage. Značajno poboljšanje litijum disilikata postignuto je i GC-ovom HDM tehnologijom (Mikronizacija visoke gustoće). Kao rezultat toga, materijal je sada značajno finiji od uporedivih proizvoda, pa je tako i lakši za obradu. Bi-aksijalna fleksibilna snaga značajno je prevazišla uspostavljenu vrednost od 450 MPa i tako dostigla apsolutni gornji opseg za litijum disilikat.

Potpuno podudarni sveukupni sistem između LiSi Pressa, LiSi slojne keramike, Luster Pastes NF-a, New Spectrum mrlja itd. takođe predstavlja jedinstvenu prodajnu tačku, baš kao i planirano spuštanje ovog sistema na 23 pres peleta.Potrebne su bile samo četiri varijacije translucencije u HT, MT, LT i MO-u, a sve one imaju malo veći sadržaj bele boje, što efikasno smanjuje sivenje litijum disilikata tokom višestrukih pečenja.

Nova investicija LiSi PressVest se takođe može smatrati velikim dostignućem. Ovde su sva poboljšana svojstva i karakteristike za rezultate presovanja visoke preciznosti značajno poboljšana. Odsustvo reakcionog sloja, veoma dugo radno vreme, optimalna fluidnost i izuzetno fino zrno nude odličnu kontrolu i preciznost koja mi omogućava da svoj svakodnevni rad sa presovanjem litijum-disilikata obavljam vrlo precizno i opušteno.


Initial LRF BLOCK, feldspar CAD/CAM block ojačan leucitom u pet V nijansi visoke i niske prozračnosti za puno konturisanje, lansiran je na Međunarodnom sajmu stomatologije 2017.godine. Sa ovim chairside rešenjem, stomatolozi bi se mogli prvi put upoznati sa Initial sistemom. Iako je uvažavanja i prihvatanje išlo prilično sporo, sve veći entuzijazam kada je u pitanju estetika ali bez krhkosti, što je uobičajeni nedostatak feldspara je delovao veoma ohrabrujuće. Initial LRF BLOCK nudi prirodnu analognu svetlosnu dinamiku sa savršeno uravnoteženim prozirnim, fluoroscentnim i opaloscentnim karakterom.


Početkom ove godine u portfelj proizvoda Initial napravljena su još dva dodatka. Enamel Opal pojačivači za Initial MC, Zr-FS, LiSi mogu se koristiti čisti ili mešatii i pojačati opalescentni karakter gleđi. Initial Spectrum Stains su praškaste mrlje dostupne u 16 boja, i prilagođene su estetskom konceptu boja u portfelju Initial keramike. Korišćenjem Glaze ili Glaze Paste Liquid, mrlje i glazure mogu se prilagoditi poželjnoj konzistenciji korisnika. Kao što je i filozofija Initial-a, Initial Spectrum Stains je kompatibilan sa širokim opsegom CTE-a, savršeno prilagođenim da se uklopi na gotovo sve vrste dentalne keramike.


Estetika, ekonomičnosti i napredak - Initial sistem na ovaj način genijalno kombinuje sve i na taj način čini naš svakodnevni rad vrlo efikasnim.


U proteklih petnaest godina razvijen je veliki broj različitih inovativnih materijala i ostvarena su značajna unapređenja u sistemu. Ovde čak nije moguće ni sve imenovati.

Uopšteno povećana estetska svest pacijenata ne sme se potceniti, posebno za anteriorne restauracije. Sada se sve više traže savršeno idealizovane, visoko estetske kopije prirodnih zuba.

Pacijenti više ne prihvataju ili „tolerišu“ u anteriornom delu suboptimalne boje i disharmoniju u dizajnu. Tu počinje prava umetnost stomatološke tehnologije; cilj je kopiranje prirode, uz istovremeno usavršavanje estetike i funkcije.

Taj zadatak uopšte nije lak. Svi sanjamo o pojednostavljenju sopstvenih tehničkih dentalnih performansi prilikom izrade savršenih restauracija.Korišćenje digitalnog toka rada je trenutno jedino što omogućava najjednos-tavnije rukovanje.

Međutim, ovaj digitalni tok rada nije tako jednostavan kao što zvuči. Izazov leži u dodavanju karaktera vrlo ujednačenim računarskim animiranim restauracijama koje su nastale na platformi „digitalnog toka rada“ optimizovane za proizvodnju. Mogu li prirodna estetika i ekonomija biti u harmoniji?

Svaki način rada ima svoje vreme i legitimnost sve dok se koristi u dobrobit svih.

Initial koncept prati i povezuje sve te tržišne trendove i sa njima će uvek biti „u paru“.

Hajde da se inicijalizujemo!

 

P.S.

Nakon što sam svesno izostavio da bilo koga spominjem po imenu u ovom članku, želeo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svim svojim pratiocima na ovom putovanju na njihovom beskrajnom strpljenju, posvećenosti, podršci i predanosti koji su nam omogućili da iz nečega stvorimo nešto prilično divno i stvarno sa našom zajedničkom vizijom o Initial-u. Vizija zahteva hrabrost, a mi smo je zasigurno imali.

Takođe bih hteo da zahvalim mnogobrojnim korisnicima. Kroz svoj entuzijazam i doprinos, doprineli ste tome daInitial danas bude ono što jeste.

I poslednje, ali ne manje važno, naravno, zahvaljujem GC-u koji je petnaestak godinaizuzetno verovao u mene, otvorio mi puno novih puteva i zacrtao put za mene.

Kao zaključak, da mogu, sve bih uradio isto iznova!!!

 

Autor teksta:

Michael Brüsch se obučavao kao zubni tehničar u periodu od 1976-1979. godine, nakon čega se zaposlio kao zubni tehničar, radec´i uglavnom sa materijalima kao što je zlato i keramika. Godine 1986. dobio je Master diplomu zubnog tehničara u Dizeldorfu, a zatim postaje načelnik laboratorije fokusirajuc´i se na radove od keramike. Godine 1989. osnovao je vlastitu, privatnu stomatološku laboratoriju specijalizovanu za funkcionalnu i estetsku protetiku sa fokusom na više hromatsko-aditivne tehnike slojevanja od kompozita i porculana, precizne metode izrade krunica, inleja, onleja i ljuspica izrađenih od kompozitnih i keramičkih materijala. Brüsch je međunarodni savetnik i predavač na različitim kursevima o sistematsko-koordinacijskim restauracijama celih keramika. Postao je poznat po svojim izuzetnim 3D prezentacijama. Aktivan je član nemačke Asocijacije za estetsku stomatologiju (DGAZ) i Međunarodne laboratorijske grupe ‘Dental Excellence’, a EDA specijalista stomatoloških tehnika postao je 2008. godine. Njegovi radovi na temu keramičkih i biomaterijala, kao i funkcionalnih restauratorskih radova smatraju se veoma značajnim, kao i redovno održavanje radionica i obja- vljivanje radova. 



Facebook Twitter Email