BlogDetails - Denty

POČETNA O NAMA BLOG EDUKACIJA KONTAKT SERVIS ČASOPIS AKCIJE
Injekciona tehnika - Preoblikovanje lateralnih sekutića nakon ortodontske terapije

Injekciona tehnika - Preoblikovanje lateralnih sekutića nakon ortodontske terapije

Tekst: dr Miloš Ljubičić i dr Marija Živković,Srbija.

Pacijentkinja starosti 17 godina, došla je u stomatološku ordinaciju sa željom da promeni izgled svog osmeha. Ono što je njoj najviše smetalo bila je prominirajuća donja vilica, u frontalnoj regiji i bočno, i mali lateralni sekutići atipičnog oblika.

Kefalometrijska analiza pokazala je smanjenu vrednost ANB ugla,maksilarni retrognatizam (smanjenu vrednost SNA ugla) i blagu proklinaciju gornjih i donjih sekutića. Na osnovu kliničkog pregleda,analize modela i kefalometrijske analize, postavljeni su ciljevi terapije i terapijski plan. Ciljevi ortodontske terapije bili su uspostavljanje normalnih vrednosti incizalnog razmaka i dubine preklopa,uspostavljanje pravilnih sagitalnih odnosa gornje i donje vilice i stabilna okluzija. Terapijski plan je podrazumevao fiksne aparate u gornjem i donjem zubnom nizu,interproksimalnu redukciju u regiji donjih sekutića, kao i upotrebu intermaksilarnih gumica za korekciju III klase u kasnijoj fazi terapije. Takodje, bilo je neophodno obezbediti prostor za lateralne sekutiće normalne veličine, jer je planirano njihovo preoblikovanje nakon ortodontske terapije.

Ortodontska terapija završena je nakon 16 meseci. Pacijentkinja je bila zadovoljna novim izgledom svog osmeha, ali da bi se ispunio krajnji cilj, bilo je neophodno naći najbolje neinvazivno rešenje za promenu oblika lateralnih sekutića (slike 1a, 1b, 1c, 2 i 3).

Kompozitni viniri su odličan način za zatvaranje prostora između zuba, jer su pogodni za minimalne estetske intervencije u situacijama sa minimalnim funkcionalnim stresom. Posebno u slučajevima gde je postignuta idealna pozicija zuba u toku ortodontske terapije,moguće je postići jako dobre estetske rezultate.

Za početak, potrebno je izraditi adekvatan dizajn nadoknade. Uzeti su otisci i zubni tehničar Vladimir Veselinović je na osnovu njih izradio budući izgled lateralnih sekutića u vosku (wax up) (slike 4a i 4b).

Na osnovu voštanog modela, napravljen je providni silikonski ključ (GC EXACLEAR). U kašiku za otisak su postavljeni stoperi od C silikona kako bi se obezbedila ista debljina materijala na svakom delu silikonskog ključa.(slika 5).

Uz pomoć vrha kanile za ubrizgavanje kompozita formirani su ulivni kanali u silikonskom ključu,sa krajem na incizalnim ivicama zuba kako bi se višak materijala lako uklonio bez uticaja na oblik nadoknade (slika 6).

Napravljen je još jedan silikonski ključ, od C silikona, na osnovu voštanog modela, za proveru neophodnog prostora za materijal (slika 7).

Boju zuba bilo bi idealno odrediti na samom početku intervencije,nakon čišćenja i poliranja, ali pre nego što gleđ postane dehidrirana.Mala količina materijala je postavljena na površinu zuba i za ovog pacijenta je izabrana boja A1. Za preciznije određivanje boje korišćene su fotografije materijala na površini zuba uz pomoć polarizacionih filtera (slika 8).

Ključ od C silikona je postavljen na svoje mesto, da bi se proverila količina zubne supstance koju je potrebno ukloniti sa zuba 22 da bi ista debljina materijala bila na oba lateralna sekutića. Bila je neophodna preparacija zuba 22,a ključ od C silikona je korišćen za proveru preparacije (slika 9).

Postavljen je konac za retrakciju gingive u gingivalni sulkus, a ključ od Exaclear silikona je postavljen na zube radi provere da li sve stoji identično kao na voštanom modelu (slika 10).

Materijal koji je izabran za intervenciju je G-ænial Universal Injectable, tečni kompozitni materijal koji je namenjen prvenstveno za injekcionu tehniku. Rezultati koji se postižu ovom tehnikom su predvidivi i visoko estetski, a tehnika nije vremenski i tehnički mnogo zahtevna.

G-ænial Universal Injectable ima odlične fizičke karakteristike i dobru otpornost na trošenje. Zubi su izolovani od susednih zuba uz pomoć teflon trake. Korišćenje koferdama nije preporučljivo zbog preciznog pozicioniranja slikonskog ključa. Injektiranje kompozita rađeno je najpre na jednom sekutiću, a zatim na drugom (slika 11).

Površina zuba je tretirana 37% fosfornom kiselinom, sledilo je ispiranje vodom i sušenje vazduhom iz pustera (slika 12).

Poštujući uputstvo proizvođača,G-Premio Bond je aplikovan u trajanju od 10s da bi postigao maksimalnu efikasnost, zatim je sledilo sušenje vazduhom iz pustera (5s), i prosvetljavanje lampom za polimerizaciju u trajanju od 10s (slika 13).

Postavljen je silikonski ključ, i G-aenial Universal Injectable materijal injektiran kroz ulivne kanale. Zatim je nadoknada prosvetljena lampom za polimerizaciju, sa svih strana (slika 14).

Nakon uklanjanja silikonskog ključa,oštrim sečivom je uklonjen ostatak kompozitnog materijala (slika 15a).

Nakon polimerizacije i uklanjanja silikonskog ključa, na površinu je aplikovan glicerinski gel. Prosvetljavanjem kroz glicerinski gel u trajanju od 5s izbegava se stvaranje kiseonikom inhibiranog sloja. Polimerizacija samo kroz silikonski ključ trebalo bi da da iste rezultate (slika 15b).

Konačan estetski rezultat nakon poliranja (slike 16a, 16b i 16c)

Nakon ove minimalno invazivne restorativne intervencije, izrađene su nove retencione folije za pacijentkinju kako bi se sprečio eventualni recidiv nakon ortodontske terapije.



Facebook Twitter Email